JustStart tapahtumassa Lahdessa – yrittäjä välitilassa

JustStart tapahtumassa Lahdessa – yrittäjä välitilassa

“Välitilassa” on sana, johon olen törmännyt alle kuukauden sisällä jo toistamiseen. Moni meistä on välitilassa: “between”. “Between jobs”, töiden välissä. Taiteen koulutus on välitilassa, kuten todettiin Soveltavan taiteen tulevaisuus seminaarissa. Yrittäjä, etenkin startup-yrittäjä, on jatkuvassa välitilassa. Missä vaiheessa pitää ideoida, kun on meneillään tsiljoona ideaa ja asiaa, missä vaiheessa jarrutella ja ehkä jättää jotain ideoita jo poiskin? Koska on hyvä vaihe kiihdyttää vauhtia, ja koska on parempi sietää välitilaa ja antaa ajatusten kypsyä, rauhassa?

Kari Kempaksen kanssa ideoimme eteenpäin Karin kehittämää yrityksen kehityssyklin mallia. Kempaksen syklissä on neljä vaihetta, joista ensimmäisessä ideoidaan ja kypsytellään, tavaraa ja palveluaihioita syntyy paljon. Näistä ehkä kymmenisenkunta valitaan jatkokehitykseen ja NYT vaiheessa tuotetaan valmis palvelu markkinoille.

copyright Kari Kempas ja KokeaDesign 2016

copyright Kari Kempas ja KokeaDesign 2016

Moni yritys jää itsetyytyväisenä NYT-vaiheeseen. Pysyäkseen kilpailussa mukana yrityksen olisi kerättävä vauhtia ja pidettävä pyörä pyörimässä. On pudotettava pois vanhoja toimintamalleja ja vanhentuneita tuotteita, jotta uudelle tulee tilaa. POIS-vaiheessa on ehkä tuskallistakin jättää hyviä idea-aihioita ja valmiita tuotteita pois kärryiltä. Ehkä Nokian matkapuhelimet kaatuivat juuri siihen, että jäätiin liian pitkäksi aikaa NYT-vaiheeseen ja pyörä menetti liikevoimansa?

Pidin todella paljon Susinnon porukoiden tavasta lähestyä start-up sparrausta. Nimensä mukaisesti JustStartissa alettiin tekemään ja ideoimaan, eikä osallistujien tarvinnut ensin koomautua kalvosarjojen alle. Tämmöistä pitää saada muuallekin! Koska Tampereella?

Copyright © 2015 KokeaDesign. Theme by ThemeTor.